Pikka aega olid suurköökides kasutusel pulberkustuti, millest väiksemate (põleva panni) tulekahjude kustutamiseks piisas. Ameerika Ühendriikides kiirelt arenevad kiirtoidukohad aga kujutasid endas uut probleemi. Laialdaselt võeti kasutusele erinevad grillseadmed ja suured fritüürid. Viimaste kustutamine on aga äärmiselt keeruline ja suhteliselt lootusetu ettevõtmine pulberkustutiga, nii nagu ka videos võib näha. Selleks, et tekkinud probleemi lahendada tuli inseneridel leida taimsete ja loomsete rasvade kustutamiseks uus tulekustutusaine. Uurimise tulemusena leiti, et kõige efektiivsemaks on taimsete ja loomsete rasvade tulekahjude puhul kaaliumi soolad (kaalium atsetaat). Nimelt tekib kaalium atsetaadi kokkupuutel taimsete ja loomsete rasvadega põleva rasva peale seebikiht, mis lämmatab tule ja aitab põleva rasva maha jahutada temperatuurini, kus isesüttimist enam ei toimu. Turule tulid uued tulekustutid, mis euroopas kannavad F-klassi tähist (on mõeldud taimsete ja loomsete rasvade kustutamiseks).
Uue tuleohutuse seadusega muutunud tulekustutite määrusega hakati nõudma suurköökidesse vähemalt 2 liitrist F-klassi tulekustutit. Suurköökide mõiste tuleb aga EVS 812-1:2005 standardist “Ehitiste tuleohutus. Osa 1: Sõnavara”. Toiduvalmistamiseks kasutatavate kuumutusseadmete soojuslik võimsus on üle 25 kW.
Millised on pulberkustuti ja rasvakustuti erinevused?
- rasvakustuti on oluliselt efektiivsem suurte rasvakoguste kustutamisel
- rasvakustuti kustutusaine kokku kogumine on oluliselt lihtsam võrreldes pulberkustutiga
- rasvakustutiga kustutamisel tekkivad kahjud on kordades väiksemad, kui pulberkustuti puhul
- rasvakustuti peab asuma köetud ruumides, et vältida talvel selle lõhkikülmumist
- osad rasvakustutid ei võimalda pinge all olevaid seadmeid kustutada
- kustutusainet tuleb välja vahetada sagedamini, kui pulberkustuti puhul
- kustutusrünnaku alguses tuleb olla ettevaatlik väga ägeda reaktsiooni tõttu, mis tekib kustutusaine ja põleva rasva kokkupuutel
- kallim hind